samedi 16 mai 2015

Историята на вятърните мелници е технологичен критерий за постоянството на ветровете

Теориите за ветровете и за ориентирането посредством ветровете, които не вземат предвид съществуването – и не само съществуването, но и конструирането – на вятърни мелници, в действителност не са достатъчно сериозни.
Странно е наистина, че вятърът, който толкова отдавна и толкова успешно символизира непостоянството и несериозността, в Древността вече е бил критерий за географско ориентиране и толкова точен ориентир, че неговите имена са означавали посоките на света.
Странно наистина е също, че в наше време – когато технологията познава всяко едно от възможните и от действителните движения на въздуха, чиято статистистическа  повторяемост в известен смисъл определя вятъра – ветровете са изгубили почти всичките си предишни значения. Това разбира се не е така нито за мореплавателите, които познават отблизо морското и океанското пространство тези най-големи театри и амфитеатри на ветровете и на духа, – нито за метеоролозите и за историците, които наблюдават и изучават ветровете не само в небето и по повърхността на земята, но и в подземните хранилища на най-големите библиотеки.
От гледна точка на Елевзинските мистерии и от гледна точка на християнската традиция, вятърните мелници символизират мистицизма на всекидневния живот и всекидневния живот на мистицизма.
Каква е историческата география на вятърните мелници през Древността и през Средновековието?

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire