mercredi 20 avril 2016

Фотографът пред футболния отбор

Да си представим за миг стадион, терен, подредени в линия футболисти и професионален фотограф. Да си представим също – за да пробудим паметта, която превръща миналото в игра, и за да заснемем сцената, която ни се струва, че сме виждали в далечното минало, – че фотографът прави снимки както едно време.
Да се завърнем след това към действителността и към съвременните технологии, които са в състояние да превърнат възможното в действителност и които, в допълнение, правят невъзможното възможно.
Малко е несправедливо разбира се да се абстрахираме от треньора и от резервните играчи, тъй като става въпрос за математическо упражнение и тъй като се стремим към изчерпателност. Да се абстрахираме също и от номерата, които носят играчите.
Ето и въпросът : колко са възможните разположения на подредените пред фотографа единадесет играча? Колко са, иначе казано, снимките, които той трябва да направи, за да запомни еднократните разлики в разположението на играчите?
Десетина?
Двадесетина?
Стотина?
Хиляда?
Десет хиляди?
Сто хиляди?
Петстотин хиляди?
Един милион?
Два милиона?
Десет милиона?
Двадесет милиона?
Онези, които не са математици, ще бъдат много по-малко впечатлени от мене.
Става въпрос, ни повече ни по-малко, за тридесет и девет милиона деветстотин шестнадесет хиляди и осемстотин възможни варианта на разположение на играчите.
Поради липса на време, а и за да избегна евентуалния числов шок, няма да изчислявам колко време ще отнеме правенето на всички снимки, ако за правенето на една снимка е необходима една минута.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire